Theorieopleiding Beperkt en Algemeen Stuurbrevet (ICC)

Lesdatum Leslocatie Lesgeld Beschikbare plaatsen Schrijf in
zat. 19/10/2019 (Beperkt Stuurbrevet) + zat. 26/10/2019 (Algemeen Stuurbrevet) (8u45 - 17u30) Temse €159 0
zat. 23/11/2019 (Beperkt Stuurbrevet) + zat. 30/11/2019 (Algemeen Stuurbrevet) (8u45 - 17u30) Temse €159 0
zat. 08/02/2020 (Beperkt Stuurbrevet) + zat. 15/02/2019 (Algemeen Stuurbrevet) (8u45 - 17u30) Temse €189 9 Schrijf in

Schrijf met 2 of meerdere personen tegelijk in en ontvang €10,- korting per persoon op het lesgeld. Enkel geldig indien u inschrijft voor de theorieopleiding Beperkt én Algemeen Stuurbrevet tegelijk.

Ik wil enkel de theorie volgen voor het Beperkt Stuurbrevet of het Algemeen Stuurbrevet

Dat kan! Onze opleidingen worden georganiseerd in combipakketten. De eerste lesdag komt alle leerstof van het Beperkt Stuurbrevet aan bod, de tweede lesdag alle leerstof van het Algemeen Stuurbrevet.

Indien je enkel de theorie wenst te volgen voor het Beperkt of het Algemeen Stuurbrevet dan betaal je €99,- pp per lesdag. Gelieve ons  te contacteren via het contactformulier om verder af te spreken. Wij sturen je dan vervolgens alle betalingsgegevens toe via email om in te schrijven voor deze opleiding en te betalen via overschrijving. Hier wordt geen korting toegekend.

Meer opleidingen

Geen lesdatum gevonden die je past? Dan zijn er nog volgende alternatieven:

 1. Online assistentie: wij beantwoorden al je vragen via een online sessie
 2. Privé opleiding stuurbrevet: opleiding op maat wanneer het jou past (tarief op basis van offerte)

Belangrijk

Het Beperkt Stuurbrevet (BS) is verplicht voor de schipper van een schip dat op motor sneller kan varen dan 20 km/u, of een lengte heeft van 15 meter of meer.Het Beperkt Stuurbrevet is voorgeschreven voor het varen op binnenwateren, met uitzondering van de Beneden-Zeeschelde. Het Algemeen Stuurbrevet (AS) is geldig voor alle binnenwateren en voor de Beneden-Zeeschelde.

Het theorieexamen Beperkt en Algemeen Stuurbrevet kan je het hele jaar door afleggen op computer in Brussel, Antwerpen en Oostende van maandag tot vrijdag (en soms ook tijdens het weekend). Deze examens worden afgenomen door de FOD Mobiliteit (Federale Overheidsdienst Mobiliteit) en niet door de vaarscholen zelf. Ter voorbereiding van deze examens organiseert VaarschoolQ+ het hele jaar door voorbereidende theorieopleidingen.

Om je Belgisch stuurbrevet te behalen dien je te slagen voor het theorie examen én minstens 6 uur effectieve vaartijd voor te leggen aan de hand van je ingevuld dienstenboekje.  Dit ingevuld dienstenboekje kan je bekomen bij VaarschoolQ+  mits het volgen van een praktijkopleiding.  Er is momenteel nog geen verplicht praktijkexamen in België, maar de kans is zeer groot dat dit zal veranderen begin 2018.

Over deze theorieopleiding

 • Min. leeftijd deelname: 18 jaar;
 • Taal: Nederlands;
 • Lesboek: Leidraad voor het Stuurbrevet (9e druk) (te bestellen bij inschrijving, afzonderlijk verkrijgbaar via onze webshop of in de les);
 • Verplicht lesmateriaal: single handed passer en Bretoense plotter (te bestellen bij inschrijving, afzonderlijk verkrijgbaar via onze webshop of bij aanvang van de les );

Over de weekendopleiding Beperkt en/of Algemeen Stuurbrevet

Deze theorieopleiding Beperkt en/of Algemeen Stuurbrevet behandelt alle te kennen leerstof om te slagen voor het theorieexamen Beperkt en/of Algemeen Stuurbrevet ook wel Belgisch Stuurbrevet of “vaarbewijs” genoemd.

 • Weekendopleiding: 2 volledige dagen les van 8.45u – 17.30u  (2 zaterdagen). Op de eerste zaterdag wordt de volledige leerstof van het Beperkt Stuurbrevet behandeld, op de 2e zaterdag de volledige leerstof van het Algemeen Stuurbrevet. Beide dagen vormen een afgerond geheel!
 • Lunch en dranken: ter plaatse verkrijgbaar (dagopleiding) en zijn niet inbegrepen in het lesgeld;

Inschrijven en betalen (via overschrijving of met creditcard)

Wij adviseren om eerst een theorieopleiding te volgen alvorens in te schrijven voor het examen Beperkt en Algemeen Stuurbrevet. Dan heb je voldoende tijd om de uitgebreide leerstof te verwerken en in te studeren alvorens deel te nemen aan het examen.

Al onze opleidingen kunnen onmiddellijk online betaald worden (Visa, Master Card, enz.) bij registratie. Na een geslaagde registratie en betaling, ontvang je hiervan een bevestiging via email.

Wens je liever via overschrijving te betalen? Dat kan ook. Gewoon inschrijven en doorklikken zonder te betalen. Je ontvangt dan binnen de 24u de factuur met alle betalingsgegevens via email.

Opgepast! Een week voor aanvang van de opleiding ontvang je nog een email van VaarschoolQ+ met alle details over de geboekte opleiding. Onnodig om dus nog extra emails te sturen met de vraag naar extra informatie.
Het lesboek, de “Leidraad voor het Stuurbrevet“, kan je bijbestellen via onze webshop. Op al onze opleidingen zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Examens

 • Vanaf 01 januari 2015 kan je het hele jaar door examen op computer afleggen te Brussel, Antwerpen en Oostende van maandag tot vrijdag. Afhankelijk van de examenlocatie is het ook mogelijk om tijdens het weekend examen af te leggen.
 • Om deel te nemen aan het examen Beperkt en/of Algemeen Stuurbrevet, registreer je je eerst bij een representatieve organisatie, ook wel federatie genoemd.  Na je registratie ontvang je een link via email om je online in te schrijven voor het examen Beperkt en/of Algemeen Stuurbrevet.
 • Inschrijven voor het examen kost €75,- en kan je hier doen. Niet inbegrepen in het lesgeld;