Het Belgisch examen Stuurbrevet

Download het inschrijvingsformulier voor het Belgisch examen Beperkt & Algemeen Stuurbrevet

Hoe vul je het inschrijvingsformulier voor het Belgisch examen stuurbrevet in?

 • In vak A vul je je persoonlijke gegevens in en moet je een keuze maken wat betreft het examen waaraan je wenst deel te nemen. Voor het merendeel van de cursisten zal dit het examen  Algemeen Stuurbrevet zijn. Met het Beperkt Stuurbrevet mag je varen op alle Belgische binnenwateren, met uitzondering van de Beneden-Zeeschelde. Het Algemeen Stuurbrevet is geldig voor alle Belgische binnenwateren én de Beneden-Zeeschelde.
 • Om deel te nemen aan het examen geven wij de voorkeur om samen te werken met de WIND & WATERSPORT VLAANDEREN (VLAAMSE YACHTING FEDERATIE )(code E02).
 • Voor wat de betreft de examendatum, deze dien je niet in te vullen. Vanaf 01/01/2015 worden de examens wekelijks georganiseerd in Brussel, Antwerpen en Oostende. De examens worden afgenomen door de FOD Mobiliteit (Federale Overheidsdienst Mobiliteit).
  • Oostende (Natiënkaai 5, 8400 Oostende)
   van 1 april tot 30 september: dinsdag en woensdag, 09.00 – 12.00 u en 13.30 – 15.30 u.
   van 1 oktober tot 31 maart: enkel woensdag, 09.00 – 12.00 u en 13.30 – 15.30 u.
  • Brussel : (Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel)
   Donderdagnamiddag, 13.00 – 16.00 u.
  • Antwerpen-Berchem (Posthoflei 5, 2600 Antwerpen)
   van 1 april tot 30 september: dinsdag en donderdag,   09.00 – 12.00 u en 13.00 – 16.00 u.
   van 1 oktober tot 31 maart : enkel donderdag, 09.00 – 12.00 u en 13.00 – 16.00 u.
 • Vak B dien je in te laten vullen door je huisarts die je al dan niet medisch fit zal verklaren om een vaartuig te mogen besturen.
 • In vak C vul je het erkenningsnummer en de naam van de door jou gekozen organisatie in bv. WIND & WATERSPORT VLAANDEREN (VLAAMSE YACHTING FEDERATIE ) (code E02). De rest van het vak C mag je open laten.
 • Je stuurt het volledig ingevuld inschrijvingsdocument samen met een kopie van beide zijden van je identiteitskaart naar de door jou gekozen federatie. In onze situatie naar de  WIND & WATERSPORT VLAANDEREN (VLAAMSE YACHTING FEDERATIE ), Zuiderlaan 13, 9000 Gent. Indien je reeds over een ingevuld dienstenboekje (attest van vaartijd) beschikt, mag je dit onmiddellijk mee sturen.
 • De prijs bedraagt: €37,50- voor het examen + €37,50- voor het brevet. Deze €75,- dien je te storten op het rekeningnummer van de door jouw gekozen federatie.  Bij je betaling dien je je naam en datum te vermelden waarop je je examen theorie wenst af te leggen. De Vlaamse Yachting Federatie kan je steeds telefonisch bereiken via +32 (0)9 243 11 20 of via e-mail info@vyf.be. Voor meer informatie kan je terecht op www.vyf.be. Het inschrijvingsgeld €75,- kan je betalen op  het bankrekeningnummer van de VYF nl. IBAN (ING Bank): BE22390096368747, WIND & WATERSPORT VLAANDEREN (VLAAMSE YACHTING FEDERATIE ) Zuiderlaan 13, 9000 Gent
 • Je inschrijving is pas geldig van zodra de federatie je inschrijvingsformulier heeft ontvangen en bevestiging heeft van haar bank dat de €75,- werd gestort.
 • Vervolgens ontvang je een email met een link van de representatie federatie – in dit voorbeeld de WIND & WATERSPORT VLAANDEREN (VLAAMSE YACHTING FEDERATIE ) – die je in staat zal stellen om online je examendatum in te plannen. Tijdig inschrijven is de boodschap! Gezien het beperkt aantal beschikbare examencomputers is er een kans op een wachtlijst. 
 • Nadat je het examen hebt afgelegd, ontvang je onmiddellijk een attest van deelname en of je al dan niet geslaagd bent.
 • Indien je geslaagd bent, dien je dit attest binnen te brengen of op te sturen naar je representatieve organisatie. Alvorens je je “vaarbewijs” kan aanvragen, dien je ook nog een dienstenboekje binnen te brengen dat min. 6u praktijkopleiding attesteert. Dit dienstenboekje kan je bij VaarschoolQ+ bekomen na het volgen van een praktijkopleiding motorboot.

Puntentelling
Het examen zal onderverdeeld worden in verschillende vakken. De kandidaat dient voor elk vak afzonderlijk 50% te behalen. Over het volledige afgelegde examen is een minimum van 60% nodig om te slagen. De giscorrectie die werd toegepast bij het verbeteren van de antwoorden op de examenvragen vervalt. Er worden dus geen punten meer afgetrokken bij een verkeerd antwoord!

Tijd
Om het examen Beperkt Stuurbrevet af te leggen, krijg je 1u de tijd. Om het examen Algemeen Stuurbrevet af te leggen, krijg je 2u de tijd.

Worden de examens strenger?
Inhoudelijk worden er verschillende “nieuwe” accenten gelegd. Navigatie, kaartpassen, getijden en stromingen zullen grondiger ondervraagt worden. Daar waar de vragen voorheen vrij algemeen waren, zal er nu op detailkennis getest worden. Een kleine kaartpasoefening is niet uitgesloten.

De vragen zullen ook peilen naar praktisch inzicht. Om je slaagkansen te optimaliseren is het zeker aanbevolen om een theorie – en praktijkopleiding te volgen bij VaarschoolQ+. Wij organiseren theorieopleidingen in Temse. Praktijk motorboot kan je volgen op de Schelde vertrekkende vanuit Steendorp (Temse) of vanuit de jachthaven van Blankenberge.