Examen Stuurbrevet verandert definitief vanaf 01/01/2015

Examen stuurbrevetten: nieuwe organisatie vanaf 01 januari 2015

De examens zullen niet meer afgenomen worden gedurende 3 sessies per jaar, maar verspreid over het volledige jaar. De examens worden op computer in multiple choice – vorm afgenomen op momenteel slechts 3 loacties in België:

  • Brussel: examendagen: maandag en donderdag (20 computers) (examens ten vroegste vanaf maart/arpil 2015)
  • Antwerpen: examendagen: maandag en donderdag (8 computers)
  • Oostende: examendagen: dinsdag en woensdag (8 computers)

De klassieke examenreeksen zoals we ze tot op heden hebben gekend in maart, mei en november vervallen met onmiddellijke ingang. Er is dus ook geen mogelijkheid meer om het examen af te leggen op een andere examenlocatie dan Brussel, Antwerpen en Oostende.

Inschrijven voor het examen Beperkt en/of Algemeen Stuurbrevet? 

Stap 1: De inschrijving voor het examen wordt beheert door een representatieve organisatie naar keuze.
Stap 2: Na registratie bij een representatieve organisatie, wordt jouw examendossier opgestart. Je zal vervolgens een email ontvangen met daarin een link om je officieel in te schrijven voor een theorie examen naar keuze op een van de verschillende examenlocaties rekening houdend met de verschillende data en beschikbaarheden van examenplaatsen.
Stap 3: Na het afleggen van het examen, ontvang je onmiddellijk een attest als je geslaagd bent. Dit attest dien je vervolgens in te dienen – of op te sturen naar – de representatieve organisatie die jouw examendossier beheert.
Stap 4: Om je examendossier te vervolledige dien je tevens een dienstenboekje in te dienen bij de representatieve organisatie dat min. 6u vaartijd attesteert via een erkende vaarschool. Dit dienstenboekje wordt bij VaarschoolQ+ afgeleverd na het volgen een praktijkopleiding motorboot.
Stap 5: Van zodra de representatieve organisatie beide attesten in het bezit heeft, zal deze jouw Beperkt en/of Algemeen Stuurbrevet aanvragen bij de FOD Mobiliteit. Enige tijd (dit kan 2 weken of meer zijn) later zal het Beperkt en/of Algemeen Stuurbrevet worden toegezonden.

Het examen Beperkt & Algemeen Stuurbrevet

Puntentelling
Het examen zal onderverdeeld worden in verschillende vakken. De kandidaat dient voor elk vak afzonderlijk 50% te behalen. Over het volledige afgelegde examen is een minimum van 60% nodig om te slagen. De giscorrectie die werd toegepast bij het verbeteren van de antwoorden op de examenvragen vervalt. Er worden dus geen punten meer afgetrokken bij een verkeerd antwoord!

Tijd
Om het examen Beperkt Stuurbrevet af te leggen, krijg je 1u de tijd. Om het examen Algemeen Stuurbrevet af te leggen, krijg je 2u de tijd.

Worden de examens strenger?
Inhoudelijk worden er verschillende “nieuwe” accenten gelegd. Navigatie, kaartpassen, getijden en stromingen zullen grondiger ondervraagt worden. Daar waar de vragen voorheen vrij algemeen waren, zal er nu op detailkennis getest worden. Een kleine kaartpasoefening is niet uitgesloten.

De vragen zullen ook peilen naar praktisch inzicht. Om je slaagkansen te optimaliseren is het zeker aanbevolen om een theorie en praktijkopleiding te volgen bij VaarschoolQ+. Wij organiseren op diverse leslocaties in Vlaanderen (Temse, Gent, Oudenaarde, Waregem, Mechelen, Blankenberge) theorie opleidingen. Praktijk motorboot kan je volgen op de Schelde vertrekkende vanuit Steendorp (Temse) of vanuit de jachthaven van Blankenberge.

Tarieven examens
€75,-. Deze blijven onverandert t.o.v. vroeger. €37,5 voor deelname aan het examen en €37,5 voor het beheer van het examendossier door de representatieve organisatie.

Een volledige detail van de procedures zal de komende dagen op onze website www.vaarschoolq.be verschijnen.

Vragen? Aarzel niet om contact op te nemen. Wij helpen je graag verder.